Învățare (Tara Westover, Publica, 2019)

 Pe cât de simplu sună titlul acestei cărți, pe atât de complex este subiectul acesteia. O carte de memorii în care o femeie relatează parcursul vieții sale.




Ce e cu această carte???

    Simplu. Este o carte fenomen în Statele Unite, o carte recomandată de Barack Obama sau Bill Gates (nu am știut asta când am citit-o). Am dat de curiozitateo căutare pe Google Tara Westover și am găsit o mulțime de interviuri cu scriitoarea, inclusiv Oprah a avut conversații televizate cu ea. Este o carte extrem de iubită în afară. A luat și premiul Goodreads la secțiunea Memorii în 2018. La noi, s-a publicat în 2019, la editura Publica. Nu auzisem de ea, am citit-o la recomandarea unei prietene în urma unei discuții.

 

Despre ce e vorba?

    Tara Westover s-a născut în Idaho într-o familie de mormoni fundamentaliști. Ei refuză orice contact cu școala (nu merg la școli), cu spitalul sau orice instituție publică. De ce? Pentru că ei consideră că acestea sunt uneltele satanei. În familia Tarei, tatăl este vocea, el dictează regulile, credințele și principiile. Își obligă soția să devină moașă și să facă tincturi și uleiuri vindecătoare, își pune copiii la muncă la depozitul de deșeuri, îi învață doar ce consideră el că e important ca ei să știe, mai exact, informații despre profeții mormoni. Este un tată extrem de preocupat de bunăstarea familiei, își face provizii de alimente, benzină etc. pentru sfârșitul lumii pe care îl așteaptă cu nerăbdare. Este ferm convins că el și cu familia lui vor fi singurii supraviețuitori.
    Tara este un copil care nu înțelege lumea în care trăiește. Ea crede că lumea înseamnă doar satul din Idaho și muntele înzăpezit. Ea crește ajutându-și mama la prepararea tincturilor, iar tatăl la depozitul de deșeuri. Este profund afectată de violența fratelui ei și de  răceala surorii. Se hotărăște să meargă la școală mai târziu, însă numeroase piedici îi apar în cale.

Cum mi s-a părut?

    Mi-a plăcut mult cartea. Tara este un exemplu de ambiție, un model. Și-a depășit condiția, familia, confesiunea religioasă și a luptat pentru educație. Pe parcurs ce citeam, îmi luam notițe. Odată cu Tara, descopeream și eu tabloul lui Caravaggio sau informații despre iudaism, algebră sau filosofie. 
    Această carte este un menifest pentru educație. Noi, cei care am crescut în familii obișnuite care ne-au susținut la școli și facultăți, nu ne dăm seama cât de binecuvântați am fost. Pe când alții, luptă și își confruntă familiile, religiile, rudele pentru a avea acces la informație, cultură, istorie etc.
    I-am dat 4⭐ pe GoodReads. Recomand această carte. Este un must-read.


„Întâi vezi ce poți, apoi hotărăște-te cine ești!”







Comentarii

Postări populare